De metamorfose van Joyce Verboven

Joyce, woonachtig in Oisterwijk, is 46 jaar en in haar vrije tijd graag sportief bezig. Zo is ze regelmatig op de tennisbaan te vinden en gaat ze gemiddeld twee tot drie keer per week hardlopen. Ze liep al een tijdje met de …
Lees verder >
Meer informatie >

Informatie over Alopecia

Alopecia Areata betekent 'pleksgewijze kaalheid'. Er is sprake van een plaatselijke ontstekingsreactie rond de haarwortels. Deze ontsteking belemmert de haarwortels in hun functie, waardoor ze alleen nog misvormde haren produceren (die snel afbreken), of helemaal geen haren meer. Daarbij is het belangrijk om te weten dat ondanks de ontsteking, de haarwortels niet verloren gaan. Dat betekent dus dat zodra de ontstekingsreactie verdwijnt - soms zelfs na jaren - de haargroei kan terugkeren.

Op welke plaatsen de alopecia areata zal toeslaan is vooraf niet te bepalen. Hoe omvangrijk de haaruitval zal zijn evenmin. Om de verschillende mate van ernst te benoemen spreekt men - naast alopecia areata - ook wel van alopecia totalis en alopecia universalis. Men spreekt van alopecia areata als er kale plekken op de hoofdhuid zichtbaar zijn. Als al het haar op het hoofd is uitgevallen, inclusief het gelaatshaar zoals wimpers, wenkbrauwen, snor en baard, spreekt men van alopecia totalis. Alopecia universalis is de uitdrukking voor een alopecia areata die al het lichaamshaar heeft doen verdwijnen, inclusief borsthaar, okselhaar, schaamhaar etc. Voor alle duidelijkheid: het gaat in deze gevallen steeds om alopecia areata. De toevoegingen "totalis" en "universalis" duiden dus niet op een andere aandoening, maar geven uitdrukking aan de ernst van het beloop.


Meer over trichotillomanie. TTM is een impuls- controle- stoornis, een soort van drang die zich uit door herhaaldelijk haren ergens uit het lichaam te trekken. Dat kan op den duur leiden tot veel haarverlies. Bij TTM trekt men percentsgewijs het meeste op het hoofd, daarna volgen wimpers en wenkbrauwen, arm en beenharen, schaamhaar, snor en baardharen en overige plaatsen. Combinaties zijn ook mogelijk. In Amerika lijd zo’n 2 % van de bevolking aan TTM, hier in ons land moet dat ongeveer 1 % zijn.

TTM komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Maar 70 % tot 90 % van de haartrekkers is vrouw. Het is niet aan leeftijd gebonden, maar de leeftijd waarop TTM zich het meeste openbaart is in de pubertijd, rond de 12 jaar ongeveer. Maar er zijn ook gevallen bekend van kinderen van 2 jaar en jonger, men spreekt dan van baby-trich, en mensen van rond de 60 jaar is ook geen uitzondering.

Plan uw gratis 1ste consult online via de zwarte button hier rechtsboven of bel: 013-518 19 18

NU online een afspraak maken »